De basisprincipes van cryptografie

De technologie die wordt gebruikt voor transacties in digitale valuta en voor de beveiliging van blockchains, is cryptografie. Digitale valuta worden vaak met hun Engelse verzamelnaam aangeduid: cryptocurrency. Wat letterlijk als cryptische munteenheid vertaalt. De codering door middel van cryptografie ligt aan de grond van alle online munteenheden.

Eenrichtingsverkeer

De meeste valuta die je bij Bitvavo kan kopen werken op basis van cryptografische hashfuncties. Die functies coderen allerlei soorten data, en creeëren strings die altijd even lang is, ongeacht de grootte van de oorspronkelijke gegevens. Deze specifieke manier van coderen van data maakt gebruik van eenrichtings functies. Dat wil zeggen dat de functies gemakkelijk in een specifieke richting te berekenen zijn, maar dat het bijna onmogelijk is om de berekening andersom te maken zonder de coderingssleutel. Cryptografische hashfuncties worden gebruikt om gegevens aan een blockchain te koppelen. Ze worden ook gebruikt gebruikt om tokens te maken, waarover nu meer volgt.

De data bevat geen data

Digitale valuta werken met tokens, een specifiek type gecodeerde data die niet de originele gegevens bevatten. Normaliter encryp je data zodat deze veilig van punt A naar punt B kan komen zonder te worden ontcijferd. Tokens zijn anders, zij bevatten namelijk helemaal geen originele gegevens. Als het lukt een token te ontcijferen, dan krijg je alleen een hash die verwijst naar de werkelijke gegevens.

Niet alles is verborgen

De bekendste van de digitale valuta die aangeboden worden bij Bitvavo is de Bitcoin. Hier gebruiken ze een specifiek type eenrichtings hashfunctie. Bitcoin maakt gebruik van public-key cryptografie. Deze vorm van encryptie werkt met paren van publieke en privé sleutels. Het wordt vooral gebruikt bij het maken en controleren van transacties tussen de gebruikers. De verzender beveiligt de transactie met de publieke sleutel van de ontvanger. Dat betekent dat iedereen gemakkelijk een transactie kan versturen. De ontvanger kan de transactie pas ontvangen na ontcijfering met de privé sleutel, die alleen voor de ontvanger bekend is.